BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, October 9, 2009

Ciptaan seperti Kucing Pun Menghargai Musik



Haa...seronok hati aku hari ni sebelum gi solat Jumaat. Sebab ape? Aku tgh lepak2 merehatkan badan. Pastu membe aku, Si Malek a.k.a. Abang Rembo ni telah keluar membeli akhabar Kosmo! Aku tak belek pun. Die je baca. Aku dh baca berita online pagi tadi. Tiba2 Malek menuding ke arah satu tajuk yang menarik perhatian aku. MAHIR BERMAIN PIANO: Persis Diva Hollywood. Tapi gambar kucing.
Wahh...ape lagi, aku buka blog kucing tu la...huhu...

Seronok tengok telatah kucing tu main piano. Mula2 aku berharap macam Maksim main piano...tapi baik lagi la dari aku yang tak berapa reti ni. Janji ade emosi, ritma serta key yang betul sampai bunyinya sesedap telinga mendengar la.

Ok..memperkenalkan diva kita pada hari ini..Nora! Tu nama kucing tu. Mata die hijau bai. Dulu kucing ni lepak2 kat pusat perlindungan haiwan di New Jersey, Amerika Syarikat. Pastu dibeli oleh Betsy Alexander dan Burnell Yow iaitu tuan kucing ni sekarang. Tuan die ade 2 piano tapi kucing suka main kat piano pilihan hati die sendiri...jenama Yamaha Disklavier Grand.

Pastu lagi gila aku baca, akhbar The Times London menyifatkan muzik piano gubahan kucing ni dah ada pada tahap pertengahan iaitu antara muzik komposer  Amerika, Phip Glass dan muzik jazz. Mane taknye.. dari tahun 2007 sampai sekarang bleh kata hari2 kucing tu main piano.

So, anak2 aku sok aku nk bg main piano.  Rare sikit. Malas blaja je, aku tunjuk video kucing ni main piano. Dorng menjawab aku reply,  "Korang ni...kucing pun tau main piano lpas di ajar. Korang takkan nak kurang ajar!" Muahaha...ayat aku buat2 marah kat anak. Eh? Cite pasal anak plak.

Haa...kadang aku suka gak gi join membe2 gi jamming, konsert, dan karaoke. Tapi kadang2 tu ade orang menghalang. Salah ke? Bkn melalak waktu azan Maghrib pn..Apepun, musik ni membantu me'relax'kan minda kita bila dah letih...jangan la sekat seseorang tu nak dengar muzik ape pn...dah emosi dorg tgh layan feeling lagu tu. Al Quran tu pn bila dilagukan pn mcm musik tersendiri...tenang je...tapi ikut tajwid la. Meh aku bagi korang berhibur...tgk la video kucing tu di sini.


Bawah ni ade konserto kucing tu...Layan!

2 comments:

YaNEe said...

terpaku aku di situ. kehebatan kuasa Allah mencipta makhluk-Nya. the cat is so soooooo brilliant.two thumbs up to biskut,thanx for uploading this vid. :-)

Sesedap Biskot Abang said...

thank you...thank you... (rasa mcm aku plak yg habis wat konsert) hihihi...